Családi videotréning

A családi videotréning rövid ideig tartó, intenzív segítségnyújtási forma, ami többnyire a családok otthonában zajlik. A módszer segít abban, hogy a szülők magabiztosabbnak érezzék magukat szülői szerepeikben, gyakrabban élvezzék a gyerekeikkel való kapcsolatot és jobban tudják gyerekeiket irányítani. Nevelési és viselkedési gondok esetén nagyon hatékony, mert a kép ereje által a családtagok képesek meglátni olyan mintázatokat is, melyeket korábban nem. A videotréning pozitív személetű: nem a hibákat és főképp nem a hibást keresi, hanem a sikeres mozzanatokra helyezi a hangsúlyt.

A módszer sikeresen alkalmazható olyan esetekben, ahol

  • a gyerek viselkedése gondot okoz a szülőnek;
  • a gyermek sajátos nevelési igényű;
  • állandó a veszekedés a családban;
  • a szülő úgy érzi, túlzottan megterhelő számára a gyermeknevelés;
  • a gyermek nemrég került a családba (örökbefogadással, a szülők újraházasodásával, nevelőszülőnél történő elhelyezéssel);

A tréning menete:

A tréner egy előre megbeszélt időben felkeresi a családot az otthonában és egy mindennap előforduló helyzetről rövid, 10-15 perces felvételt készít. Ha van olyan időszak, mely különösen nehéz, vagy a probléma mindig ugyanakkor jelenik meg, akkor érdemes ezt az időszakot felvenni. Néhány nap elteltével a szülő és a tréner együtt megnézik a felvételeket. A tréner segítségével a családtagok észreveszik a sikeres kommunikációs próbálkozásokat és együtt rájöhetnek, hogy mit kéne többször alkalmazni. Általában három-hat hónapos együttműködés után a család számára is érzékelhető a változás: örömtelibb, harmonikusabb kapcsolat alakul ki a családtagok között.

A videotréning módszere jól használható az oktatási, egészségügyi intézményekben is.

Ambulanciánkon a szolgáltatást nyújtja: Biró Fruzsina

 

 
Terapeutáink
Hirdetés
Hirdetés