Pár- és családterápia

Más terápiákhoz hasonlóan itt is a lelki egészség javítása a cél, de kiemelten a párkapcsolatra / családi kapcsolatokra (az abban előforduló problémákra, zavarokra, elakadásokra) összpontosít a segítő szakember. Célja a harmonikus működés helyreállítása. A párterápia / családterápia időtartama nagyon változó lehet. Előfordulhat, hogy csak néhány találkozás - ún. terápiás ülés - szükséges, hogy megbirkózzanak a krízissel. Ebben az esetben 5-10 alkalom elég lehet. Ugyanakkor akár több hónapra is szükség lehet, ha több éve mélyülő problémákat szeretne a pár / család tartósan kiküszöbölni. Ilyenkor 15-25 alkalom lehet a célravezető, ami a kapcsolatban / családban már tartós változást be tud indítani. A találkozások, terápiás ülések sűrűsége is változó, lehet szó egy- vagy kéthetenkénti, sőt néha havonkénti rendszerességről is.

A pár- és családterápiában a terápiás rendszer szigorú szakmai konzultációval (ún. szupervízióval) működik. Általában a kettős vezetés biztosítja ezt a konzultációs lehetőséget, vagyis a terápia két szakember egyidejű jelenlétével zajlik. A terapeuták sohasem állnak egyik, vagy másik fél oldalára, nem a hibákat keresik, és nem hibáztatnak, hanem a változási lehetőségekre, kapcsolati / családi erőforrásokra koncentrálnak; és elősegítik a harmonikus párkapcsolatai / családi működés helyreállítását.

A terápia mindig egy-két felmérő beszélgetéssel indul, melyet a szakemberek javaslat és az ún. szerződéskötés követ. Ekkor a felek megállapodnak a folyamat várható hosszában, találkozási gyakoriságban, időtartamban, ill. egyéb szabályokban.

Gyermekes családoknál a gyerekek életkora és a probléma típusa a döntő abban, hogy mely családtagok járjanak az ülésekre. Legalább alkalmanként szükséges a teljes család megjelenése.

Ambulanciánkon a szolgáltatást nyújtja: Biró Fruzsina, Forrás-Biró Aletta, Hajós Anett

 
Terapeutáink
Hirdetés
Hirdetés